torstai 15. tammikuuta 2009

Kokonaisuudesta


Asioilla on aina vastakohtansa. Niitä ei voi erottaa toisistaan. Ei ole kuumaa ilman kylmää, ei kaunista ilman rumaa. Kokonaisuudessa on aina mukana molemmat puolet. Niistä syntyy liike, niistä syntyy muutos. Kun etsit jotakin syvempää, jotakin joka on piilossa sisimmässäsi, sinun on aloitettava aivan alusta. Silloin ei kannata turvautua mihinkään ennen koeteltuun ja aikaisemmin havaittuun.

Varmasti joku on sanonut sinulle jotakin mielestäsi tärkeää, jotakin mikä on avannut uusia maailmoita. Olet ehkä käyttänyt saamaasi tietoa työskennellessäsi päämääriesi saavuttamiseksi. Olet koettanut rakentaa jotakin pysyvää ja muuttumatonta. Silti kaikki on saattanut räjähtää kappaleiksi yllättäen ja varoituksetta. Tuo tila, tuo tunne, on hyvin hedelmällinen, jos vain osaat katsoa sitä ilman määritelmiä. Se voi kertoa jotakin merkityksellistä todellisuuden luonteesta. Mikään ei ole pysyvää, kaikki on liikkeessä ja jatkuvassa muutoksessa. Vain mielesi voi olla hiljaa. Kukka kääntyy kohti valoa. Se käyttää saamansa valon maksimaalisesti hyväkseen. Sinunkaan ei kannata hukata energiaasi mihinkään epäoleelliseen kokonaisuuden osaan, mihinkään mikä estää sinua oivaltamasta.

Luodessasi kuvan todellisuudesta sinulle kaupitellaan erilaisia välineitä. Niitä sinulle tarjoillaan joka puolelta. Mieleesi pyritään vaikuttamaan. Sinulle tarjotaan nautintoja ja toivotaan, että olet valmis maksamaan niistä mahdollisimman paljon. Nautinto voi jatkua hetken. Usein se päättyy kesken, usein se päättyy pettymykseen. Huomaat tehneesi virheitä. Haluat oppia virheistäsi. Annat itsellesi arvosanan, et ole itseesi tyytyväinen. Ja sitten kaikki alkaa taas alusta, kunnes näet kokonaisuuden.

Joskus merellä tuulee, joskus on tyyntä. Purjehdit tuulten mukaan. Et tee päätöstä tuulien suunnista, käytät niitä hyväksesi. Tiedät, että vain merellä voit purjehtia. Keräät niityn kauniimmat kukat. Kun katselet niitä maljakossa, et ajattele että siinä on niitty. Tiedät kukkien kuihtuvan. Tiedät että ne on revitty juuriltaan, irti kokonaisuudesta.